Aktivnosti in rezultati

ŽE DRUGA USPEŠNA DRST PRIMORSKE PODUSTI V SLOVENIJI

Všečno: (0)
Ni všečno: (0)
Objavljeno: 05 Jun 2020

19. maja smo opazili prve ikre primorske podusti v letošnjem letu. Okoli 30 drstnic je poleglo nekaj tisoč iker. Ostale drstnice in tudi dvoletne osebke, skupaj več kot 750 osebkov, smo letos poskusili drstiti bolj postopoma in v manjših skupinah. Tudi začetek drsti smo v primerjavi z lanskim letom prestavili iz začetka maja na sredino maja, kar je bližje obdobju njihove naravne reprodukcije. Konec maja smo opazili prvi zarod z mešičkom in v začetku junija prve osebke ki so splavali. Drstni sistem smo opremili še z zmoglivejšim grelcem, kar nam omogoča bolj počasno in nadzorovano segrevanje vode.

Na žalost pa smo bili letos primorani celotni sistem z ribami preseliti v zunanje bazene. Na Občini Kobarid, ki je lastnica starega vališča, kjer smo hranili drstnice, so na objektu začeli z gradbenimi deli. Izselitev je bila neizogibna. Klub temu so nam na Občini prišli nasproti in nam odstopili zunanje bazene zaščitene z nadstreškom. Zato se Občini Kobarid zelo lepo zahvaljujemo. Z vsemi močmi si prizadevamo, da se bo gradnja novega vališča začela čim prej in, da bomo lahko naslednje leto v njem spremljali tretjo sezono drsti primorske podusti v Sloveniji.

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

64696

Omejitev znakov 400

O projektu LIFE for LASCA

Zavod za ribištvo Slovenije bo v sodelovanju z italijanskim partnerjem in lokalnimi ribiškimi družinami skušal preprečiti izumrtje vrste primorska podust [Lasca] (Protochondrostoma genei). Poskusili bomo vzrejati vrsto v ujetništvu in jo ponovno naseliti v pritoke reke Vipave. Dolina Vipave je namreč edino Natura 2000 območje za vrsto v Sloveniji

Vodilni partner


Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
SI-1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  info@zzrs.si
www.zzrs.si

Pridruženi partner


Parco Lombardo della valle del Ticino
via Isonzo, 1 - 20013
Pontevecchio di Magenta (MI)
  parco.ticino@pec.regione.lombardia.it
www.parcoticino.it