Aktivnosti in rezultati

30 Aug

PRIMORSKE PODUSTI V RIBOGOJNICI SOČA V KOBARIDU ŽIVIJO

Primorska podust je vrsta ribe, ki jo je težko gojiti v ujetništvu, posebno z konvencionalnimi metodami, ki jih poznamo v ribogojstvu. V Italiji je samo naš partner Parco Ticino uspešno razvil metodo, ki zagotavlja razmnoževanje vrste v ujetništvu. Po njihovih izkušnjah je primorska podust vrsta, ki se težko prilagodi novim pogojem. Prav zaradi tega smo se odločili, da ribe transportiramo v Slovenijo že v letošnjem letu in s tem povečamo možnosti za uspešno reprodukcijo spomladi prihodnje leto.

Trenutno prepeljena primorske podusti živijo v ribogojnici Soča v Kobaridu, kjer se živali obnašajo v skladu s pričakovanji. Primerki izkazujejo normalni prehranjevalni vzorec in ne kažejo nobenih znakov stresa, ki bi jih opazili pri vsakodnevnem delu v ribogojnici.

O projektu LIFE for LASCA

Zavod za ribištvo Slovenije bo v sodelovanju z italijanskim partnerjem in lokalnimi ribiškimi družinami skušal preprečiti izumrtje vrste primorska podust [Lasca] (Protochondrostoma genei). Poskusili bomo vzrejati vrsto v ujetništvu in jo ponovno naseliti v pritoke reke Vipave. Dolina Vipave je namreč edino Natura 2000 območje za vrsto v Sloveniji

Vodilni partner


Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
SI-1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  info@zzrs.si
www.zzrs.si

Pridruženi partner


Parco Lombardo della valle del Ticino
via Isonzo, 1 - 20013
Pontevecchio di Magenta (MI)
  parco.ticino@pec.regione.lombardia.it
www.parcoticino.it