Aktivnosti in rezultati

PRIMORSKA PODUST V JOVŠČKU PREŽIVELA IZJEMNE JESENSKE POPLAVE

Objavljeno: 22 Oct 2020

Oktobra je Vipavsko dolino zajelo izjemno deževje, ki je po izredno dolgem sušnem obdobju končno dodobra zalilo prst in napolnilo potoke. Številni potoki so prestopili svoje brežine. Potok Jovšček, v katerem že eno leto plavajo primorske podusti, je na svojih reguliranih odsekih poplavil bližnjo cesto. Kalna voda je odnašala vse kar prišlo v njen objem.

Po poplavah, ko se je voda zopet vrnila v ustaljeno strugo potoka Jovščka, je naša ekipa s podporo ribiške družine Ajdovščina zavihala rokave. Očistili smo bregove in izvedli monitoring. Že po nekaj metrih vzorčenja potoka smo naleteli na skupino primorskih podusti. To je izjemen dokaz, da se je vrsta v potoku, kjub ekstremnim vremenskim razmeram, obdržala. Hkrati to pomeni velik uspeh za projekt.

O projektu LIFE for LASCA

Zavod za ribištvo Slovenije bo v sodelovanju z italijanskim partnerjem in lokalnimi ribiškimi družinami skušal preprečiti izumrtje vrste primorska podust [Lasca] (Protochondrostoma genei). Poskusili bomo vzrejati vrsto v ujetništvu in jo ponovno naseliti v pritoke reke Vipave. Dolina Vipave je namreč edino Natura 2000 območje za vrsto v Sloveniji

Vodilni partner


Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
SI-1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  info@zzrs.si
www.zzrs.si

Pridruženi partner


Parco Lombardo della valle del Ticino
via Isonzo, 1 - 20013
Pontevecchio di Magenta (MI)
  parco.ticino@pec.regione.lombardia.it
www.parcoticino.it