Aktivnosti in rezultati

MREŽENJE V ITALIJI

Konec februarja se je ekipa Zavoda za ribištvo Slovenije, ki deluje na projektu Life for Lasca, sestala z italijanskim partnerjemParco Ticino v Magenti. Pogovarjali smo se o nadaljnjem poteku projekta in izmenjali znanja ter izkušnje, ki jih bomo potrebovali za uspešno izvedbo projekta. Parco Ticino je park z dolgoletno tradicijo in ogromnimi izkušnjami tudi na področju gojenja primorske podusti. Vzrejo te ogrožene vrste rib so vzpostavili v okviru projekta LIFE CON.FLU.PO.. Zelo smo bili veseli njihovega gostoljubja. Ogledali smo si tri ribogojnice, kjer so nam predstavili tehnike gojenja primorske podusti in nam pokazali osebke različnih starostnih skupin, ki jih bomo po modifikaciji naše ribogojnice prepeljali v Slovenijo.

Nato smo se podali v mesto Parma, kjer so nas gostili na Oddelku za biologijo Univerze v Parmi. Spoznali smo strokovnjake, ki delujejo na podobnih projektih, vendar z drugimi vrstami rib. Trenutno zaključujejo Life projekt: Save the Barbo!, kjer se borijo za ohranitev dveh sladkovodnih vrst rib: grbe (Barbus plebejus) in mreniča (Barbus meridionalis). Na Univerzi smo se srečali tudi s strokovnjaki za genetiko rib. Pogovarjali smo se o možnem nadaljnjem sodelovanju na področju genetskih analiz primorske podusti.

Ekipa Life for Lasca je v Italiji stkala nove vezi in pridobila nova znanja, ki jih bomo negovali in oplemenitili tekom projekta. Veseli smo, da smo z mednarodnim mreženjem postavili trdne temelje za sodelovanje in zasledovanje skupnega cilja, ki je ohranitev primorske podusti tako v Sloveniji, kot tudi širše.

O projektu LIFE for LASCA

Zavod za ribištvo Slovenije bo v sodelovanju z italijanskim partnerjem in lokalnimi ribiškimi družinami skušal preprečiti izumrtje vrste primorska podust [Lasca] (Protochondrostoma genei). Poskusili bomo vzrejati vrsto v ujetništvu in jo ponovno naseliti v pritoke reke Vipave. Dolina Vipave je namreč edino Natura 2000 območje za vrsto v Sloveniji

Vodilni partner


Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
SI-1211 Ljubljana-Šmartno, Slovenija
  info@zzrs.si
www.zzrs.si

Pridruženi partner


Parco Lombardo della valle del Ticino
via Isonzo, 1 - 20013
Pontevecchio di Magenta (MI)
  parco.ticino@pec.regione.lombardia.it
www.parcoticino.it